L’art de la fotografia culinària: els orígens
per Daniel Molina

Cuinar, és sens dubte un dels actes més primitius de la humanitat, i probablement una de les arts que ha influenciat més en el transcurs de la nostra evolució com a ésser viu, ja que essencialment si no ens alimentem, deixem d’existir.

 

Cuinar, és sens dubte un dels actes més primitius de la humanitat. Click To Tweet

Aquesta cuina que ha evolucionat des dels primers homínids que utilitzaven el foc fins a l’actualitat ha deixat infinitat de receptes, tècniques i elaboracions, que d’una manera o altra ens arriben fins als nostres dies.  Algunes d’elles han perdurat gràcies a les tradicions, altres a través de manuscrits, però sens dubte és amb l’aparició de la fotografia que hem convertit un instant en quelcom perdurable en el temps.

Curiosament si ens remuntem a l’origen de la fotografia, trobem que una de les primeres fotografies, “La taula parada” (1822) de Niépce, no és altre cosa que un bodegó d’aliments.  Un preludi d’allò que la fotografia serà pel món de la gastronomia.

La taula parada (1822) - Joseph Nicéphore Niépce

La taula parada (1822) – Joseph Nicéphore Niépce

Fox Talbot, va patentar el 1842 el sistema de Calotip que permet el revelatge de la imatge en paper i que fins a l’aparició de la fotografia digital, gairebé 160 anys més tard, ha sigut la tècnica que ha predominat i que encara avui perdura.

La fotografia es va popularitzant i a principis del s.XX ja és coneguda i utilitzada com a un eficaç instrument de promoció i publicitat, són molts els productes i aliments que es fotografien amb aquest fi.

S’ha de destacar el paper de Irving Penn, en el camp de la fotografia culinària,  aquest fotògraf alhora dissenyador, que es va popularitzar per fer les portades més icòniques de la revista VOGUE, va crear les bases d’un estil que al llarg dels anys ha servit d’inspiració per molts altres fotògrafs.

Portada Vogue (anys 40) - Irving Penn

Portada Vogue (anys 40) – Irving Penn

Penn, amb el seu treball publicat posteriorment amb el títol “Still Life” realitza una sèrie de fotografies de natura morta,  on amb un estil minimalista i conceptual converteix la fotografia culinària en un art sublim.

Still Life- Irving Penn

Still Life- Irving Penn

En aquest principi del s. XX, la cuina francesa impulsada per grans cuiners com Auguste Escoffier, són la tendència i la base de l’alta gastronomia, però la fotografia no és un recurs propi de cuiners i molt menys dels llibres de cuina, que encara es fonamenta amb receptes en text. No serà fins a la segona meitat del segle XX que els cuiners començaran a adoptar la fotografia com una eina imprescindible per retratar les seves elaboracions.

“Una bona fotografia és aquella que explica alguna cosa, toca el cor i canvia a l’espectador després de veure-la”. Irving Penn

//////

IRVING PENN

1917 – Neix a Plainfield, Nova Jersey

1934 – Es matricula en el Philadelphia Museum School of Industrial Art.

1937 – Comença a treballar a l’estudi de Alexey Brodovitch

1941 – Es trasllada a viure a Mèxic

1943 – Torna a New York i comença a treballar a Vogue USA, primer com assistent del director d’art i posteriorment com a fotògraf. Primera portada a Vogue USA, arribarà a fer 163.

1946 – Realitza una sèrie de fotografies amb ballarins i ballarines per a la capçalera Nord Americana.

1947 – Comença a fer retrats de grans personalitats del món de la cultura. Coneix a la que serà la seva dona, la model Lisa Fonssagrives

1948 – Viatge per primer cop a Paris per un treball per Vogue. Retrata a Jean Cocteau i a Joan Miró.

1950 – Fotografia per Vogue, per primer cop, les col·leccions d’alta costura de París.

1960 – Es publica el llibre “Moments Preserved”

1963- El Museu d’Art Modern de New York, li prepara una exposició amb el seu treball

1964 – Fotografia a Audrey Hepburn per la portada de Vogue Usa

1966 – Realitza una sèrie de fotografies sobre gitanos a Extremadura

1974 – Es publica el llibre Worlds in a Small Room.

1975 – Es celebra l’exposició al MOMA New York: Irving Penn: Recent Works

1977 – El museu metropolità de New York inaugura l’exposició Irving Penn: Street Material. Es publica el llibre Paris Clothes 1909-1939: A photographic Essay by Irving Penn

1979 – Fotografia a Truman Capote per Vogue USA

1988 –  S ‘inaugura al MoMa la retrospectiva Irving Penn. La mostra consta de 160 fotografies que posteriorment viatjaran a Tokio, Paris, Londres, Madrid, Barcelona, Oslo o Milà.

1988 – Es publica el llibre de Issey Miyake una col·laboració entre el dissenyador Japonès i el fotògraf.

1992 – Mor la seva dona Lisa Fonssagrives-Penn

2001 – Es publica el llibre Still Life.

2004 – Fotografia la seva última coberta per Vogue Usa, protagonitzada per Nicole Kidman.

2005 – Fotografia per Vogue Usa a la model Lisa Cant amb una mascara d’encaix de Mickey Mouse

2007 – Es publica el seu últim retrat per Vogue Usa, una imatge de Julian Schnabel

2009 – Mort Irving Penn